Gemlik’in sahil yerleşmesi olmasından dolayı yaz turizm potansiyeli bulunmaktadır. Marmara Denizinin Gemlik kıyıları kıta sahanlığı (şelf) geniş olduğundan ani derinleşme söz konusu değildir. Bu durum bölgenin kıyı turizmi bakımında önemli bir potansiyele sahip olmasının sağlamaktadır. Ayrıca bölgenin iklim koşullarının turizm faaliyetleri bakımından oldukça elverişlidir. Buna karşılık bölgenin kıyı ve sahil alanlarında bu tür turizm aktivitesini destekleyecek nitelikte büyük çapta tesis bulunmamaktadır. Bunun yerine küçük çapta faaliyet gösteren tesisler bulunmaktadır. Ayrıca bölgede deniz turizm faaliyetlerini destekleyecek yelken, sörf, su
kayağı vb. aktivitelerin yapıldığı alanlar bulunmamaktadır. Gemlik ilçesinin turizm potansiyeli bakımından bu denli yüksek olmasına karşın deniz turizminde istenilen seviyenin altında olmasın temel nedenlerden bir tanesi bölgede turizm konusunda bir Master plana sahip olmamasıdır. Bu durum bölgede turizm konusunda atılan adımların merkezi bir organizasyondan uzak, plansız şekilde gerçekleşmesine neden olmaktadır.
Bölgede yaz turizmi etkinliklerini geliştirmeye ve yat limanı oluşturmaya müsait pek çok alan mevcuttur. Aynı zamanda ekonomik olarak üst düzeyde bulunan elit grup için bir turizm aktivitesi olan kurvaziyer turizmi bölgede geliştirilebilir. Kurvaziyer turizmi çok büyük kapasiteli tatil gemileri ile insanların dünyanın önemli merkezlerini ziyaret ederek, belirli süre bu merkezlerde durarak bir rota dâhilinde gezmesi şeklindeki turizm etkinliğidir. Bursa ilinin turizm ürünlerinin ve turizm potansiyelinin arzı açısından uluslararası turistlere bölgeye kurvaziyer turizm limanı kazandırılabilir.
Sualtı sporları potansiyelinin geliştirilmesi amacıyla eski gemi vb. araçlar kıyının ilerisinde bir bölgede batırılarak bölgede dalma, zıpkınla balık avlama gibi sportif etkinlikler geliştirilebilir.
İlçe çevresinde birkaç kilise ve kilise kalıntısı bunmaktadır. İlçede bulunan bu tarihi eserler restore edilmelidir. Bu eserler yabancı turistlerin bölgeye çekilmesi açısından etkili olacaktır. Son yıllarda gelişen alternatif turizm tipilerinden biri kırsal turizm ya da tarım turizmidir. İnsanlar gündelik yaşamın yoğunluğundan uzaklaşarak kendilerini doğada, çiftliklerde, tarım ve hayvancılık işleriyle uğraşarak dinlenme faaliyetlerinde bulmaktadır. Bu turizm etkinliği son yıllarda Trakya Yöresi’nde ve Muğla çevresinde hızla gelişmeye başlamıştır. Bu iki bölgenin yanı sıra Gemlik ilçesinde Samanlı ve Katırlı dağlarında bulunan köyler zeytin bahçeleri, yayla alanları mandıralar oluşturularak turizme kazandırılabilir. Başta Bursa olmak üzere İstanbul, Ankara gibi büyük merkezlerde tanıtım yapılması bölgenin kırsal turizm etkinliğinin artmasına olanak sağlayacaktır.
Kurtul köyü civarından bulunan Kurtul Baraj Gölü çevresi sahip olduğu doğal güzelliği ile eko turizm potansiyeline sahiptir. Sportif olta balıkçılığı, ekolojik turizm faaliyetleri açısından değerlendirilmelidir.
Yine ilçenin köylerinde kamp ve karavan turizmi doğa yürüyüşleri (trekking), izcilik gibi aktiviteler açısından önemli bir potansiyel olmasına karşın henüz değerlendirilmemektedir. Bu türden uygulamaların doğa ve deniz güzelliklerinin
birleştikleri noktada yapılması bölge turizme katkı sağlayacaktır. Buna benzer uygulamalar Türkiye’de kıyı yerleşmelerin birçoğunda uygulanmaktadır.
Gemlik ilçesinin sahip olduğu doğal ve ekolojik güzelliklerinin yanı sıra ciddi bir av turizm potansiyeli bulunmaktadır. İstanbul ve Bursa’ya yakın olması bu turizm açısından değerlendirilebilir. Ancak köylerde ve çevrelerinde ulaşım koşullarının elverişsizliği ve bölgede faaliyet gösteren uzman kulüplerin az olması bu tip turizm aktivitelerinin istenilen seviyenin altında olmasına neden olmaktadır. Bölgede bu türden faaliyetlerin geliştirilmesini sağlayacak organizasyonlar ve altyapı çalışmalarının yapılması gerekmektedir.
Turizm ile ilgili sorunların başında konaklama ve yiyecek-içecek tesislerinin standartlarının düşük olması gelmektedir. Turizme hizmet edebilecek nitelikteki konaklama tesislerinin yetersizliği söz konusudur. Örneğin ilçede yıldızlı bakanlık belgeli turistik tesis bulunmamaktadır. Halen faaliyet gösteren tesislerin tamamına yakınının belediye belgeli, standartları düşük, turizme hizmet edebilecek nitelikte olmayan tesisler olması, bölgede turizm açısından en önemli sorunlarından biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Turistik tesisler yerel yönetimlerce teşvik edilmeli, bakanlık standardında tesislerin yapılanmasına önem verilmelidir. En önemli sorunlardan biri de yukarıda bahsettiğimiz üzere yaz turizm potansiyeli taşıyan kıyı yerleşmelerinde (Kumla, Gemsaz ve Kumsaz) hemen hemen hiçbirinde önemli bir turistik tesis bulunmamasıdır. Bu sadece konaklama tesisleri açısından değil yiyecek içecek işletmeleri açısından geçerlidir. Dolayısıyla bölgede turizm faaliyetlerinin artırılması isteniyorsa alt yapı faaliyetleri ve temel turistik tesislerin tamamlanması gerekmektedir.
Gemlik 2-3 milyonluk nüfusa sahip olan Bursa’nın sayfiye ve rekreasyon alanı olabilecek niteliktedir. Buna karşılık gerekli altyapı ve gerekli düzenlemelerin yapılması gerekmektedir.
Gemlik ilçesinin sahip olduğu bu doğal güzellikler ve imkânların korunması yönünde çalışmaların yapılması gerekmektedir. Bölgede zirai mücadelede aktif olarak kullanılan tarımsal ilaçlar, sanayi tesislerinin atıkları, kanalizasyon, çöp ve benzeri atıkları kirliliğe neden olmaktadır. Gemlik’te gözlenen bu kirliliği engelleme açısından çeşitli önlemler almalı ve hızlı denetim mekanizması geliştirilmelidir.