Gemlik’te sanayinin gelişimi ulaşımın uygun koşullara sahip olmasıyla dorudan ilgilidir. Sanayiciler ürettiklerini kolayca limana ulaştırabilmektedirler. İlçede bulunan büyük sanayi kuruluşlarının tamamına yakını kıyıda kurulmakla birlikte hemen hepsinin kendine ait küçük iskeleleri bulunmaktadır. Gelişen deniz taşımacılığının yanı sıra kara taşımacılığının da geliştirilmesi bölgenin sanayisinin hinterlandı ve etki alanını geliştirecektir. Buna karşın karayollarındaki trafik yoğunluğu bölgedeki sanayinin etki alanının beklentinin altına düşmesine neden olmaktadır. Bölgede bulunan bölünmüş yolların yanı sıra bölgeye otoban yapılmalıdır. Bununla birlikte günümüzde fikir aşamasında olan Kocaeli-İzmir arasındaki otoban projesinin hayata geçirilmesi bölgenin ulaşım olanaklarının gelişmesini sağlayacaktır.
Ulaşım temelli yaşanan diğer bir sorun bölgenin hava ulaşım altyapısının yetersiz olmasıdır. Bursa Yenişehir Hava Alanı Gemlik’in de içinde bulunduğu bölgenin talebine cevap verememektedir. Bu durum bölgenin başta sanayi olmak üzere turizm, hizmet gibi sektörlerinin olumsuz yönde etkilenmesine neden olmaktadır. Bölgede faaliyet gösteren Gemlik ve diğer yerleşim yerlerine cevap vermekte yetersiz kalan bu hava alanının yakın zamanda kapatılarak yerine Gemlik-Orhangazi gibi lokasyon olarak elverişli, altyapı yönünden eksiği olmayan uluslararası kapasite ile çalışabilecek yeni bir hava alanı yapılması gerekmektedir.
Yolcu taşımacılığı açısından deniz taşımacılığı potansiyelin çok altındadır. Potansiyel bulunmasına karşın İstanbul-Gemlik arasında deniz seferleri sadece yılın belirli dönemlerinde yapılmaktadır. Bunun yanında arabalı vapur seferleri ve RORO seferlerinin yapılamaması, deniz ulaşımı ve taşımacılık potansiyelinin olması gereken seviyenin altında kalmasına neden olmaktadır.
Şehir içi ulaşım bakımında da sorunlar yaşanmaktadır. Hızlı büyüme ve nüfus artışı şehir içinde trafik problemlerinin oluşmasına sebep olmaktadır. Özellikle şehrin çekirdeğini oluşturan bölgelerde dar yolların bulunması ve park problemi önemli ulaşım sorunlarıdır. Bazı bölgelerde caddelerin istimlâk yoluyla genişletilmesi gerekmektedir. Öte yandan şehir içinde otopark sorunu dikkati çekmektedir. Gemlik ilçe merkezinde dışarıya doğru giden anayolların dar olması ve genişletilememesi gibi nedenlerden dolayı ölümlü trafik kazaları yaşanmaktadır. Özellikle turizm sezonunun başlamasıyla birlikte trafik yoğunluğun arttığı yaz dönemi boyunca turizm alanlarına doğru trafik
sıkışıklığı yaşandığı yaptığımız arazi çalışmalarında karşımıza çıkmaktadır. Kurşunlu, Kumla, Karacaali gibi turizm merkezlerine ulaşımı sağlayan yolların genişletilmesi gerekmektedir. Bu bölgeler aynı zamanda turizm ve rekreasyon alanları olduğu için buraların gelişebilmesi ve ulaşım altyapısını iyileştirilmesi gerekmektedir.
Büyük sanayi tesislerinin bulunduğu bölgelerdeki yolların tek şerit olması, kamyon gibi büyük araçların kullanımına zorluk oluşturması buralarda yol genişletme çalışmaları yapılmasını gerektirmektedir. Özellikle Yalova-Bursa karayolu yol ayrımının elverişsiz koşulları trafik yoğunluğunun yaşanmasına neden olmaktadır. Anayol ayrımından fabrika girişlerine kadar Hisar Mevki yolu genişletilmelidir.
Gemlik ilçesinin Bursa Büyükşehir alanının içine dâhil edilmesiyle birlikte ulaşım planlaması, BURULAŞ Daire Başkanlığı’na verilmiştir. Yakın bir süreçte gerçekleşen bu değişim Gemlik ilçesinde toplu taşımada bazı aksaklıkların ve denetim eksikliklerinin yaşanmasına neden olmaktadır. Bursa ve Gemlik merkezleri arasında yapılan toplu taşıma seferleri halk otobüsleri tarafından 20-30 dakikalık aralıklarla gerçekleştirilmektedir. Buna karşın kullanım talebi belirli saatlerde en yüksek seviyeye ulaşmaktadır. Buna karşılık mevcut yapı bazı mağduriyetlerin yaşanmasına neden olmaktadır. Buna karşın ulaşım siteminin esnek bir yapı taşımamasından hafta içinde belirli gün ve saatlerde olası talep artışlarına anında cevap verebilecek nitelikte değildir. Bu durum çok sık olmamakla birlikte zaman zaman halkın mağdur olmasına neden olabilmektedir. Öte yandan Gemlik ve Bursa merkezlerinin konumsal ve fonksiyonel özellikleri incelendiğinde hızlı bir şehirsel gelişim süresinde olduğu gözlenmektedir. Bu durum Gemlik ilçesinin Bursa Metropoliten alanı içerisinde bir uydu şehir özelliğini taşımasını sağlamaktadır. Dolayısıyla gelecekte ulaşımdaki mevcut yapı ihtiyaca cevap verebilecek nitelikte olmayacaktır. Bu durum Gemlik ve Bursa merkezleri arasındaki olası talep artışına cevap verebilecek hafif raylı sistem, tramvay, metro gibi alternatif modern ulaşım imkanlarının planlamasını ve uygulanmasını zorunlu kılmaktadır.
İlçeye otogarın geç yapılmış olması bölgede bazı sorunların yaşanmasını beraberinde getirmiştir. Örneğin saat 23.00’ten itibaren otogar kapanmaktadır. Bu saatten sonra gelen otobüsler ilçeyi transit geçmektedir. Bu durum bölgenin ana merkezlerle olan ulaşım entegrasyonun zayıflamasına neden olmaktadır.
Gemlik ilçesinin körfezde bulunan diğer ilçelerle ve alt yerleşim üniteleriyle kara ulaşımı trafik yoğunluğu, uzaklık gibi nedenlerden uzun sürebilmektedir. Bu duruma
alternatif bir çözüm olarak bu yerleşmelerin birbirleri ile ve Gemlik merkezle olan ulaşımları deniz üzerinden sağlanabilir. Belediyenin kendisi küçük deniz otobüsleri alarak doğrudan işletmesini yapabilir ya da özel işletme aracılığı ile ilgili yerleşmelerin birbirlerine olan deniz ulaştırmasını yaptırabilir. Deniz yoluyla gerçekleştirilebilecek olası uygulama aynı zamanda ilgili yerleşmelerin sahip oldukları kıyı turizmi ve rekreasyon alanı özelliğinin geliştirilmesine ve aktif bir şekilde kullanılmasına olanak sağlayacaktır. Öte yandan bu alt yerleşim ünitelerinin turizm potansiyelleri kullanımını artırmakla birlikte bölge turizmini de destekleyecektir.
Ulaşım olanakları açısından araştırma sahasında yaşanan bir diğer sorun ise, Gemlik ilçe merkezinin özellikle yüksek kesimlerde bulunan köy yerleşmeleri ile arasındaki ulaşım yollarının yetersizliğidir. Gemlik merkezine uzakta bulunan bu köy yerleşim üniteleri, turizm ve rekreasyon başta olmak üzere, pek çok etkinlik açsından değerlendirilebilir bir potansiyele sahiptir. Buna karşın merkezle olan ulaşım entegrasyonlarının düşük olması sahip oldukları bu olanakları aktif bir şekilde kullanımını kısıtlamaktadır.